vrijdag 6 juli 2012

Dr. John the Nighttripper - GRIS-gris
Afgelopen maandag in Paradiso, Amsterdam: Dr. John live on stage. 71 jaar jong speelde hij twee uitverkochte concerten op een avond. Na enkele nummers van zijn laatste, door de pers lovend ontvangen  plaat "Locked down" speelde hij een van z'n klassieke hoogtepunten: "Walk on guilded splinters". En zo komen we bij "GRIS-gris".
In de jaren 50 en 60 was de dokter-in-spe, Mac Rebenack, actief met allerlei bandjes en als sessie-muzikant, onder andere op Frank Zappa & the Mothers of inventions' Freak-Out. Pas eind jaren 60 ging hij de buhne op als "Dr. John the night tripper". Vernoemd naar een hoodoo-medicijnman. Zijn stage-show was een mengeling van New Orleans' Rythm & blues en psychedelische rock in een setting van voodoo-rituelen en buitenissige costuums, geinspireerd door Screamin' Jay Hawkins. Ook maandag liep hij met zijn "Cane of the Zulu" vol met amuletten en ook een schedel ontbrak niet.
Van 68 tot 73 maakte hij een aantal platen in dezelfde lijn om met "Right place, wrong time" door te breken met een funkier en dansbaarder muziek-variant. Sindsdien treedt hij op op de grootste festivals en in de beste concertzalen.
Om terug te komen op "GRIS-gris": Ik heb 2 nummers geselecteerd, te weten "Mama Roux"; een klein gearrangeerd loflied op een creoolse dame, en "Walk on guilded splinters", veruit zijn meest sfeervolle, zompige, spooky voodoo-track. Lichten dimmen, kaarsen aan, schedel uit de kast en gaan met deze hoogtepunten uit New Orleans! L-7Geen opmerkingen:

Een reactie posten