dinsdag 22 mei 2012

Captain Beefheart & the Magic Band - Big eyed beans from Venus / Crazy little thingCaptain Beefheart (foto rechtsachter) a.k.a. Don van Vliet (1941-2010) was een multi-disciplinair kunstenaar: Hij was componist, instrumentalist, zanger, dichter, tekenaar, schilder en beeldhouwer. Maar zijn grootste bekendheid verwierf hij met zijn Magic Band. 

In 64 begonnen als delta blues-band, tussen 68 en 71 een experientele fase, een terugkeer naar R&B tussen 71 en 74, een commerciele periode 74-78, om terug te keren naar R&B tot 82. Daarna stortte de Captain zich geheel op de schilderkunst. In 69 maakten ze "Trout Mask Replica" wat als een monument in de experimentele avant-garde muziek gezien wordt. Mensen als Dylan, Paul McCartney, e.a. zeggen erdoor beinvloed te zijn.

Niet alles van de Magic Band is even goed. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor hun eerste album "Safe as milk" R&B, delta blues met opvallende arrangementen. Hun later uitgebrachte eerste opnamen; "The Legendary A&M-sessions", ruige R&B; "Bat Chain Puller" uit 81.

Mijn absolute favoriet is "Clear Spot" uit 1972 ; de beste band-samenstelling met vooral een glansrol voor solo-gitarist Zoot Horn Rollo (foto rechtsvoor). Er staat geen zwak nummer op deze plaat. De Captain zingt bij vlagen bijna soul-achtig, de arrangementen zijn hartverwarmend, experimenten die perfect uitpakken.

Van dit album komen beide tracks die ik uitgezocht heb. Ik heb deze plaat sinds 1980 en ben er nog steeds niet op uitgekeken, tijdloze perfectie. Let vooral op het samenspel van solo- en rhythm-gitaar. L-7

1 opmerking:

  1. Beste Beefheart-fan, op discogs staan nog 5 Mint/Mint 1972 USA-promotional copies, dus perfecte onverkleurde plastic hoes, zeer zeldzaam!!! Voor maar 13,55 euro! L-7

    zie:
    http://www.discogs.com/Captain-Beefheart-And-Magic-Band-Clear-Spot/release/2049334

    BeantwoordenVerwijderen