dinsdag 22 mei 2012

Lalo Schifrin - King Kong


Lalo Schifrin is filmcomponist. Bekend van de Mission Impossible theme song, maar ook van Rhino!, The Cincinnati Kid, Bullitt, Cool Hand Luke, Dirty Harry en Enter the Dragon. Meer dan 100 films hebben zijn muziekscore. Zo, dan weten we dat.

Deze Argentijn begon op zijn zesde piano te spelen, zijn vader was violist, dus dat verklaart al veel. Deed in Parijs het conservatorium. Speelde elke nacht jazz in clubs. Ontmoette Dizzy Gillespie in 1956. Speelde tot 1962 in Dizzies quintet. En ging toen steeds meer muziek voor films componeren. Toch bleef Lalo ook jazz spelen. Black Widow uit 1976 was en is toch wel zijn jazz funk meesterwerk. Het album na dit meesterwerk was een soort poging om het nog eens over te doen. Towering Toccata heet dit album. Niet zo sterk als zijn voorganger, maar er staat wel een track op die nog weleens als een duivel uit mijn boxen wil springen. Ik geef de disco wah wah dwarsfluit gekte de schuld. Jeremy Steig blaast hier zijn dwarsfluit schoon.

Voor ik afsluit nog even een diepe buiging voor Lalo die met Count Basie, Cal Tjader, Sarah Vaughan, Jimmy Smith, Al Hirt en Eddie Harris speelde. Die José Carreras, Placido Domingo en Luciano Pavarotti samen arrangeerde. Die Latin Jazz componeerde, werken maakte voor orkesten, muziek schreef voor koren, missen en gewijde muziek. Voor sopraan, kamermuziek, gitaarwerken, slagwerk en voor tv series. Lalo is 80 jaar jong.

Ik neem je mee naar 1977: Towering Toccata.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten